Astronomi ve Uzay Bilimleri

(Hakkımızda)

TARİHÇE

Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü, Yüksek Öğretim Kurumu’nun 17.02.1998 tarihli kararıyla kurulmuştur. Bölüm 2003–2004 akademik yılında ilk öğrencilerini almış ve 29 lisans öğrencisi ile eğitim-öğretim faaliyetlerine başlamıştır. 2006-2007 Akademik Yılında Yüksek Lisans Programı, 2014 Yılı Ağustos Ayı itibariyle Doktora Programı açılmış olup 2014-2015 Akademik Yılı Bahar Dönemi itibarıyle eğitim-öğretim faaliyetlerine başlanmıştır. Bölümümüzde şu an 1 Profesör, 4 Doçent, 2 Dr.Öğr.Üyesi ve UZAYBİMER’de görevli 1 doktoralı Öğr.Görevlisi ile biri doktoralı 2 Araştırma Görevlisi bulunmaktadır. Ayrıca TÜBİTAK 1001 projesi yöneticisi olarak 1 doktoralı araştırmacı bölümüzde ortak çalışmalar yürütmektedir.Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü, Yüksek Öğretim Kurumu’nun 17.02.1998 tarihli kararıyla kurulmuştur. Bölüm 2003–2004 akademik yılında ilk öğrencilerini almış ve 29 lisans öğrencisi ile eğitim-öğretim faaliyetlerine başlamıştır. 2006-2007 Akademik Yılında Yüksek Lisans Programı açılmıştır. 2019 yılı itibariyle toplam 22 Yüksek Lisans Tezi yaptırılmıştır. 2014 Yılı Ağustos Ayı itibariyle Doktora Programı açılmış olup 2014-2015 Akademik Yılı Bahar Dönemi itibarıyle eğitim-öğretim faaliyetlerine başlanmıştır. Bölümümüzde şu an 1 Profesör, 4 Doçent, 3 Dr. Öğretim Üyesi ve UZAYBİMER’de görevli 1 doktoralı Öğr. Görevlisi ile biri doktoralı 2 Araştırma Görevlisi bulunmaktadır.

Ayrıca TÜBİTAK 1001 projesi yöneticisi olarak 1 doktoralı araştırmacı bulunmaktadır.


TANITIM

Vizyonumuz

Farklı disiplinlerle işbirliği içerisinde Astronomi, Astrofizik ve Uzay Bilimleri, özellikle Radyo Astronomi alanında önderlik yapan, bölgedeki ve Türkiye’deki en iyi bölüm olmaktır.

Misyonumuz

Uzay Bilimleri alanında eğitim, araştırma alanlarında öncü konumumuzu koruyarak hizmet vermektir. Bu amaca ulaşabilmek için;

– Öğrencileri temel gök bilim ve özellikle radyo astronomi alanında eğitmek

– Uygulamalı gök bilim veya bilimsel araştırmalar yapabilecek başarılı bireyler yetiştirmek hedeflenmektedir.

Bölüm web sayfası

Lisans eğitimi 8 yarıyıl (4 yıl)’dır. Bu programdaki öğrencilerin mezun olabilmeleri için 178’i zorunlu 62’si seçmeli (50 alan içi, 12 alan dışı) olmak üzere toplam 240 AKTS kredilik dersleri başarıyla tamamlamaları gerekmektedir. Bu süreci tamamlayan öğrenciler lisans derecesi alırlar. Lisans programımıza ek olarak öğrencilerimizin Fizik ve Matematik bölümlerinde yandal yapabilme olanakları vardır. Bir yandal programına kayıt için öğrencilerin genel akademik not ortalaması en az 2.50 / 4.00 olması gerekmektedir.

Lisans Müfredat Dersleri ve AKTS Kredileri

Yüksek lisans eğitimi ders dönemi ve tez dönemi olmak üzere 2 yıl (4 yarıyıl)’dır. Yüksek Lisans eğitim programına, Fen Bilimleri Enstitüsü kriterlerine uygun öğrenciler arasından mülakat sonucu başarılı olan öğrenciler alınmaktadır.

Yüksek Lisans Müfredat Dersleri ve AKTS Kredileri

Doktora eğitimi ders dönemi ve tez dönemi olmak üzere 4 yıl (8 yarıyıl)’dır. Doktora eğitim programına, Fen Bilimleri Enstitüsü kriterlerine uygun öğrenciler arasından mülakat sonucu başarılı olan öğrenciler alınmaktadır.

Doktora Müfredat Dersleri ve AKTS Kredileri

Ana Bilim Dalları

Bölümümüzde 3 Ana Bilim Dalı altında yapılmakta olan çalışmalar ve araştırma konuları şöyledir:

  • Genel Astronomi Ana Bilim Dalı
  • Astrofizik Ana Bilim Dalı
  • Uydu ve Uzay Bilimleri Ana Bilim Dalı

Fiziki Olanaklar

Bölüm bünyesinde 6 derslik, 16 öğretim elemanı odası, bir bölüm başkanlığı odası, bir konferans salonu bulunmaktadır.

Etkinliklerimiz

Bölümümüzde düzenli olarak her akademik dönem içerisinde, her hafta öğretim üyelerimiz ve yüksek lisans öğrencilerimiz tarafından seminerler verilmektedir. Ayrıca dönem içinde farklı üniversitelerden ve iletişim halinde olduğumuz kurumlardan davetli öğretim üyeleri gelerek, bölümümüzde konferans vermektedirler. Ayrıca Kayseri ve çevre illere yönelik ziyaret programları çerçevesinde İlköğretim ve Liselere yönelik uygulamalarımız devam etmektedir. Bölümümüzü ziyaret etmek isteyen veya öğretim üyelerimizi davet etmek isteyen okullar bölüm web sayfamızdaki formları doldurarak iletişime geçebilirler.

Bölüm Tanışma Partileri

Her akademik dönem başında bölüm öğrencilerimizin ve öğretim elemanlarımızın kaynaşmasını sağlayan bölüm tanışma partileri düzenlenmektedir.

Mezunlarımızın Çalışabileceği Kurumlar

Bölümümüzden mezun olan öğrencilerimiz, üniversitelerde (Erciyes Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Ege Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, 18 Mart Üniversitesi) akademik alanda çalışabilmektedirler. Bunların dışında mezun öğrencilerimizin birçoğu Bankalar, Türkiye Uzay Ajansı (TUA), MİGM, TUİK, EGM, TRT gibi kurumlarda ve dershanelerde çalışmaktadırlar. Mezunlarımız özellikle Türkiye'nin hemen hemen tüm illerinde bulunan bilim merkezlerinde aranan elemanlardır. Ayrıca bölümümüzle temas halinde olup ortak çalışmalar yürüttüğümüz Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK), TRT ve TÜRKSAT kurumlarında da görev alan mezunlarımız bulunmaktadır.