Biyoloji

(Hakkımızda)

Tarihçe

Biyoloji Bölümü 26.06.1990 tarihinde kurulmuştur. Lisans programına 1991-1992 eğitim- öğretim yılında öğrenci alınmış ve ilk mezunlarını 1995 yılının Temmuz ayında vermiştir. İkinci öğretim programına ise 1992-1993 eğitim-öğretim yılında öğrenci alınmış ve 2012-2013 eğitim-öğretim yılında bu programa öğrenci alımı durdurulmuştur.

Misyonumuz

  1. Bilimsel ve çok boyutlu düşünebilen, bilgi ve teknoloji üreten bireyler yetiştirmek,
  2. Mezunlarımızın çalışma hayatında ihtiyaç duyacakları nitelikleri kazandırmak,
  3. Toplumun değerlerini dikkate alan, kültürel, bilimsel, ekonomik zenginliğe katkıda bulunma sorumluluğuna sahip ve etik değerlere saygı duyan bireyler yetiştirmek
  4. Öğrencilere temel kavramları, bilgiyi ve bilgiye ulaşım yollarını vermek.
  5. Araştırma, geliştirme ve inovasyon faaliyetlerinin artırılması için gerekli tedbirleri almak,
  6. Gelişim için ihtiyaç duyulan fiziksel imkânların sağlanması,
  7. Özel ve resmi kurum ve kuruluşlarla işbirliğini geliştirmek.

Vizyonumuz

Eğitim-öğretim ve araştırma, geliştirme ve inovasyon faaliyetlerini sürdürürken, temel bilimlerdeki çalışmalarıyla da en ileri bilgiyi üreterek dünya bilimine önemli katkılarda bulunma vizyonumuzun ana unsurlarıdır.

Bu vizyon çerçevesinde sağlam ve sürekli gelişen bir alt yapı, iddialı eğitim-öğretim veren ve toplam kalitenin eğitim-öğretimdeki kalite ile başlayacağına inanan genç, dinamik ve azimli öğretim kadrosunun yanı sıra, düşünen, araştıran, sorgulayan, çözüm üretebilen, öğrenmeyi öğrenmiş bir öğrenci profili amaçlanmakta; önümüzdeki on yıl sonunda ise, gelişen bölümleriyle ön plana çıkmış ve dünyadaki yerini pekiştirmiş bir bölüm olmak hedeflenmektedir.

Akademik Kadromuz

Bölümün akademik kadrosu; 13 profesör, 2 doçent, 2 doktor öğretim üyesi, 3 araştırma görevlisi ve 2 öğretim görevlisi olmak üzere toplam 22 öğretim elemanından oluşmaktadır.

Anabilim Dalları

  • Botanik
  • Genel Biyoloji
  • Hidrobiyoloji
  • Moleküler Biyoloji
  • Zooloji

Mezun Öğrencilerin İş İmkanları

Bölümümüzden şimdiye kadar binden fazla öğrenci mezun olmuş ve bunların bir kısmı farklı üniversitelerde öğretim elemanı olarak çalışırken, büyük bir kısmı ilk ve orta öğretimde öğretmen olarak görev yapmaktadır. Bunun yanında sağlık kuruluşlarında istihdam edilmiş çok sayıda mezun öğrencimiz mevcuttur. Biyoloji bilimi Eczacılık, Gıda Mühendisliği, Tıp, Veteriner, Ziraat gibi alanlarla çok yakından ilişkili olmasından dolayı öğrencilerimize bu alanlarda da çalışabilme imkanları sağlamak için gerekli bilgi ve tecrübe desteği sağlanmaktadır. 2010 yılının bahar yarıyılından itibaren öğrencilerimize öğretmenlik formasyonu sertifikası imkanı sağlamak üzere öğretmenlik formasyon dersleri de okutulmaya başlanmıştır.

Laboratuvar ve Araştırma Alanları

Ayrıca Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü tezli-tezsiz yüksek lisans ve doktora programlarına devam eden veya mezun olmuş çok sayıda öğrencimiz vardır. Bölümümüzün araştırma ve öğrenci laboratuvarları modern bir alt yapıya sahiptir. Bölümümüzde bulunan laboratuvarlar gerek öğrencilerin derslere ilişkin pratik uygulamalar yapabilmelerine, gerekse ileri araştırma çalışmalarının yapılabilmesi için uygun altyapı ve teknolojik donanımlara sahiptir. Biyoloji bölümü öğretim elemanlarınca GEF, FAO, TÜBİTAK, DPT ve Erciyes Üniversitesi tarafından desteklenen projeler öğrencilerin katılımı ile yürütülmekte ulusal - uluslar arası düzeyde üniversite, araştırma laboratuvarı ve merkezlerle işbirlikleri sürdürülmektedir.

Bölümümüz tarihi boyunca araştırma imkânları bakımından çok önemli mesafeler kat etmiş ve çok geniş bir araştırma laboratuvarı alt yapısına sahiptir. Bu laboratuvarlarda çok sayıda araştırma projesi yürütülmektedir. Laboratuvar imkanları her geçen gün daha da gelişmekte olup Bitki ve Hayvan Sistematiği, Biyokimya, Biyolojik Mücadele, Ekoloji, Genetik Mühendisliği, Hidrobiyoloji, Mikrobiyoloji ve Moleküler Biyoloji alanlarında araştırma projeleri yürütülmektedir. Bu alanlarda uluslararası indekslerde taranan dergilerde yayınlanmış yüzü aşkın makale üretilmiş ve çalışmalar devam etmektedir. Ortalama olarak öğretim üyesi başına yılda 3 yayın üretilebilmektedir. Ayrıca üniversite sanayi işbirliğini geliştirerek ülkemiz insanının problemlerini çözerek üniversiteyi toplumla bütünleştirmek en büyük hedeflerimiz arasında yer almaktadır. Bölümümüzde 8 tane bilimsel araştırma laboratuvarı, 1 tane herbaryum, 3 tane öğrenci laboratuvarı, 6 tane derslik, 1 adet toplantı salonu mevcut olup derslik ve laboratuvarlar modern bir donanıma sahiptir. Bütün dersliklerde bilgisayar ve internet imkanı mevcut olup derslerin yürütülmesinde interaktif ders kaynakları, animasyon ve video görüntülerinden faydalanılmaktadır.

Ayrıca isteyen öğrencilerimizi araştırma laboratuvarlarında lisansüstü eğitime hazırlama ve araştırmacı olarak yetiştirme imkanları mevcuttur. Bölümümüz lisans ve lisansüstü eğitim programlarında biyoloji biliminin farklı alanlarına yönelik geniş yelpazede çok sayıda zorunlu ve seçmeli ders okutulmaktadır.


Bölümümüz Ders Bilgi Paketine erişmek için aşağıdaki linke Tıklayınız.

https://dbp.erciyes.edu.tr/Program/Learn.aspx?Learn=uwnXUkK0t3I=