Matematik

(Hakkımızda)

TARİHÇE

Erciyes Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Matematik Bölümü 1984 yılında 4 Öğretim elemanı ve bir araştırma görevlisi ile kuruldu ve aynı yıl 20 öğrenci ile lisans eğitim öğretimine başladı. 1985 yılında yüksek lisans ve doktora programı açıldı. Fakültemiz 4 mart 2010 tarihli resmi gazetede yayınlanan bakanlar kurulu kararı ile Fen Fakültesi olarak yeniden kurulmasıyla Bölümümüz Fen Fakültesi Matematik Bölümü olarak tüzel kişiliğini sürdürmektedir. Bölümde 6 anabilim dalı yer almaktadır. Şu anda bölümde 9 profesör, 5 doçent, 1 doktor öğretim üyesi, 1 öğretim görevlisi, 3 araştırma görevlisi ve 1 idari personel bulunmaktadır.   

Misyonumuz

Matematik Bölümü Dünya standartlarına göre sürekli güncelleştirilen bir müfredat çerçevesinde iyi bir eğitim-öğretim sağlamak, kendisine güvenen, özgün düşünme yeteneğine sahip, sorgulayan, araştıran, problem kurma, çözme becerisine sahip olan ve bu becerisini çağın yeniliklerine uygulayabilen ve Matematiksel düşünce yöntemlerini kavrayarak matematiği sözlü ve yazılı olarak ifade edebilen, Matematiğin tarihi ve bilimsel bilginin üretimiyle ilgili bilgi sahibi olan ve bu bilim dalındaki gelişmeleri takip edebilen, çeşitli bilim dallarında ve gerçek hayatta karşılaşılan problemleri Matematiksel modelleme yaparak Matematiksel yöntemler yoluyla çözebilme becerisine, etik ve mesleki sorumluluk bilincine sahip bireyler yetiştirmeyi hedeflemektedir.

Vizyonumuz

Lisans ve lisansüstü eğitim-öğretiminde örnek bir bölüm olmak için eğitim-öğretim kalitesinin artırılması, teorik ve uygulamalı matematik alanlarında dinamik ve üretken bir kadro oluşturarak bölüm elemanlarının uluslararası çalışmalar yapabilmesi için makale sayısının ve kalitesinin artırılması, çağdaş, girişimci, iş ve bilim dünyasında aranan mezunlar yetiştirilmesidir.

Lisans Eğitimi

4 yıl (8 yarıyıl) dır. Mezun olabilmek için öğrenciler, her yarıyıl en az 30 AKTS (toplamda en az 240 AKTS) karşılığı ders almak ve başarmak zorundadırlar. Bu derslerden en az 12 tanesi seçmeli derstir. Bu süreci tamamlayan öğrenciler lisans derecesi almaya hak kazanırlar. Bölümümüzün eğitim programı günümüz matematiğindeki gelişmeleri takip edebilecek matematikçiler yetiştirecek şekilde düzenlenmiştir. İlk altı dönem tüm bölüm öğrencileri Analiz, Topoloji, Cebir, Diferansiyel Denklemler, Soyut Matematik, Analitik Geometri gibi dersleri ortak olarak alabilirler.

Lisans Müfredat Dersleri ve AKTS Kredileri (https://dbp.erciyes.edu.tr/Program/P3.aspx)

Yüksek Lisans Eğitimi

Ders dönemi ve tez dönemi olmak üzere 2 yıl (4 yarıyıl) dır. Yüksek Lisans eğitim programına, Fen Bilimleri Enstitüsü kriterlerine uygun öğrenciler arasından mülakat (gerektiğinde) sonucu başarılı olan öğrenciler alınmaktadır.

Yüksek Lisans Müfredat Dersleri ve AKTS Kredileri (https://dbp.erciyes.edu.tr/Program/P3.aspx)

Doktora Eğitimi ders dönemi ve tez dönemi olmak üzere 4 yıl (8 yarıyıl) dır. Doktora eğitim programına, Fen Bilimleri Enstitüsü kriterlerine uygun öğrenciler arasından mülakat (gerektiğinde) sonucu başarılı olan öğrenciler alınmaktadır.

Doktora Müfredat Dersleri ve AKTS Kredileri (https://dbp.erciyes.edu.tr/Program/P3.aspx)

Anabilim Dalları

Bölümümüz;

  • Analiz ve Fonksiyonlar Teorisi
  • Cebir ve Sayılar Teorisi
  • Geometri
  • Uygulamalı Matematik
  • Topoloji
  • Matematiğin Temelleri ve Lojik olmak üzere 6 Anabilim dalından oluşmaktadır.

Bu Anabilim dallarında Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde yüksek lisans (türkçe ve ingilizce) ve doktora programları yürütülmektedir. Ayrıca üniversitemizin birçok fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarının servis dersleri de bölümümüz öğretim elemanları tarafından yürütülmektedir.

Fiziki Olanaklar

Bölümümüz, 7 lisans ve 2 yüksek lisans dersliği olmak üzere 9 dersliğe sahiptir. Dersliklerimizden 5 tanesinde projeksiyon cihazı mevcuttur. Aynı zamanda, fakültemizde bölümümüz öğrencilerinin kullanabileceği 40 ar kişilik 3 adet bilgisayar laboratuvarı mevcuttur.

Etkinliklerimiz

Bölümümüzde her akademik dönem içerisinde, öğretim üyelerimiz ve yüksek lisans öğrencilerimiz tarafından seminerler verilmektedir. Ayrıca dönem içinde farklı üniversitelerden ve iletişim halinde olduğumuz kurumlardan davetli öğretim üyeleri gelerek, bölümümüzde konferans vermektedirler. Bölümümüzü ziyaret etmek isteyen veya öğretim üyelerimizi davet etmek isteyen okullar veya bölümler web sayfamızdaki iletişim bilgilerini kullanarak iletişime geçebilirler.

Mezuniyet Sonrası İş İmkânları

Matematik Bölümünden lisans derecesini kazanan öğrenciler kamuda ve özel sektörde çeşitli iş fırsatlarına sahiptirler. Örnek olarak, üniversitelerde akademisyenlik, finans kurumlarında, Bakanlıklarda, Türkiye İstatistik Kurumunda (TÜİK), bankalarda uzmanlık ve özel okullarda, devlet okullarında veya çeşitli sınavlara öğrenci hazırlayan dershanelerde öğretmenlik gibi görevler üstlenmektedirler.